مرکز فوق تخصصی ناباروری تجمیه کرمان

علل ناباروری در زنان

 

Nabarvari003در این حالات، زن دچار مشکلاتی است که با باروری مغایرت دارند. شایعترین آن، مشکلات تخمدان است. به این ترتیب که ماهیانه که به طور عادی بایستی یک تخمک آزاد شود، این کار صورت نمی گیرد و زنه یا با فواصل بسیار طولانی تر(سه یا چهار ماه یا بیشتر) تخمک گذاری می کند و یا اصلاً تخمک تولد نمی شود. این حالت بیشتر به عدم پاسخ مناسب تخمدان به هورمونهای هیپوفیز بستگی دارد.

یکی از بیشترین موارد دیده شده بیماری PCO  است که در این بیماری معمولاً بیماران چاق، با دوره های قاعدگی طولانی، پرموئی و ناباروری مراجعه می­کنند.

گاهی تخمدان در سنین پایین دچار نارسایی زودرس می شود که علایم آن به صورت پیش آمدن حالتی مثل یائسگی، نبودن سیکلهای قاعدگی است. گاهی نارسایی تخمدان به صورت مخفی است و شخص ظاهراً سیکلهای مرتب دارد اما دچار ناباروری است که این حالت با تعیین هورمون FSH در اوایل سیکل قاعدگی و بعضی تست های دیگر مشخص می شود. در سنین 35 سال به بالا و به خصوص 40 سال و بالاتر نارسایی تخمدان بیشتر دیده می شود.

دومین عامل از اختلالات مربوط به زن، اشکال درعملکرد لوله های رحم است. اگر لوله های رحم دچار انسداد باشند و یا نتوانند با حرکات طبیعی خود تخم لقاح یافته را به رحم منتقل کنند ناباروری با علت لوله ای پیش می آید و گاهی در لوله تخم جایگزین می شود و حاملگی خارج رحم پیش می آید که وضعیت خاصی است که سریعاً باید درمان شود.

سومین عامل مربوط به زن، اشکالات خود رحم است.

اگر خود رحم توسط هورمونها به خوبی آماده نشده باشد، جنین را پس از مدت کوتاهی از خود می راند. دیگر اینکه اگر داخل رحم به علت وجود چسبندگی ها و تنگی ها و یا غدد خوش خیم (مثل فیبروم رحم) فضای کافی را نداشته باشد و هم اینکه لایه درونی تخریب شده و جنین را بپذیرد ناباروی پیش می آید. این حالت به نام سندرم آشرمن گفته شده و متعاقب سقط های عفونتی، کورتاژهای عارضه دار شده و عفونت های پس از زایمان بوجود می آید.

چهارمین عامل مربوط به زن، اختلالات در گردن رحم است که در این حالت ترشحات مناسب برای پذیرش اسپرم را ندارد عامل دیگر عدم ترشح هورمونهای هیپوتالاموس و هیپوفیز است که بدان ناباروری با علت هیپوتالاموس گفته می شود.

از علل کمتر شایع، وجود موادی در بدن زن است که با اسپرم ضدیت دارند (آنتی بادی بر ضد اسپرم) که در این حالت مواد اسپرم را بی حرکت کرده  و باعث ناباروری می شوند.

گاهی بیماران به نام آندوتریوز باعث انسداد لوله ها، تغییر شکل و محدودیت تخمدان ها و ناباروری می شود. در این حالت بیمار دچار دردهایی در هنگام مقاربت، دفع مدفوع و دردهای نرمن لگنی است که پس از تشخیص بایستی درمان شوند.

چسبندگی درون لگن و اطراف رحم، لوله ها و تخمدانها با اشکال بر سیر اعمال طبیعی این اعضا می تواند باعث ناباروری می شود. این چسبندگی ها متعاقب اعمال جراحی لگن و شکم همانند انجام اعمال بر روی تخمدانها و سایر اعضاء مثل آپاندیسیت مخصوصاً اگر پاره شده باشد ایجاد می شوند.